صفر تا صد راه اندازی رستوران | مراحل و هزینه های آن

راه اندازی رستوران

فهرست مطالب

راه اندازی رستوران در میان انواع کسب‌وکارها و حوزه‌های درآمدی متنوعی که وجود دارد، به یکی از ایده‌های قابل توجه برای بسیاری از افراد تبدیل شده. به طوری که عموما بر این باور هستند که راه اندازی رستوران کوچک، می‌تواند در کنار سهولت، درآمد ایده‌آلی را به همراه داشته باشد! اما باید گفت رستوران داری هم مانند هر فعالیت و کسب‌وکار دیگری، نیازمند پیمودن مسیری نسبتا دشوار بوده و لازم است با برنامه ریزی دقیقی همراه باشد. در غیر این صورت قطعا پروسه مربوط، نمی‌تواند به نتیجه دلخواه برسد. از این رو در ادامه این محتوا، قصد داریم با ارائه توضیحات بیشتر نسبت به صفر تا صد راه اندازی رستوران و فاکتورهای ویژه‌ای که در این مسیر مورد بحث قرار گرفته می‌شود، شما را با مراحل و هزینه‌های مختلف مربوط به راه اندازی یک رستوران کوچک آشنا کنیم. در صورتی که شما هم به دنبال ایده‌های کسب‌وکاری با درآمد مناسب هستید، می‌توانید در ادامه با توجه به راهنمایی‌های موجود، روند موفقیت آمیزی را در این مسیر طی کنید.

برای راه اندازی رستوران چه باید کرد؟ ( مراحل را اندازی رستوران )

از آنجایی که افراد بسیاری به راه اندازی رستوران علاقه دارند، نمی‌توان بدون هیچ پیش‌فرض و برنامه‌ای در این مسیر گام گذاشت. به همین دلیل لازم است در روند فعالیت در این حوزه، در وهله اول یک برنامه از مراحل، مسیر و نحوه عملکرد خود تعریف کنید. در ادامه این مراحل به طور گسترده مورد بحث قرار گرفته شده‌اند:

آشنایی با رستوران داری و سیاست‌های مربوط به آن

قطعا در هر حوزه فعالیتی‌، لازم است ابتدا شناخت نسبت به آن عرصه و فاکتورهای مربوط به نحوه اداره آن صورت بگیرد. در واقع نمی‌توان بدون هیچ شناختی وارد یک حوزه فعالیتی شد و انتظار موفقیت داشت. شما باید با توجه به اطلاعاتی که در مورد یک حوزه فعالیتی دارید، ریسک فعالیت در آن را کاهش دهید.

در زمینه رستوران داری، می‌توان دو راهکار را انتخاب کرد؛ به گونه‌ای که هم می‌توان یک رستوران را به طور مستقل راه اندازی و اداره کرد؛ و هم می‌توان با گرفتن نمایندگی یک برند معروف، به این عرصه گام نهاد! شرایط و میزان بودجه شما، از جمله پارامترهایی هستند که روی این انتخاب موثر واقع می‌شوند.

از طرفی باید افزود که انتخاب شما در نحوه عملکردی که دارید، تا حد زیادی وابسته به میزان ریسک پذیر بودن شما خواهد بود. از این رو اگر به دنبال یک مسیر کم‌خطر با احتمال شکست کمتر هستید، می‌توانید از گرفتن نمایندگی یک برند فعالیت خود را آغاز کنید. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که در این حالت لازم است بسته به قرارداد، مبلغی را به صاحب اصلی برند بپردازید.

تامین بودجه و برآورد هزینه‌ها

با توجه به اینکه راه اندازی رستوران، از جمله حوزه‌های فعالیتی با نیاز به بودجه اولیه است، نمی‌توان بدون برنامه ریزی مالی‌ سراغ آن رفت. هر چه میزان بودجه‌ای که برای راه‌ اندازی یک رستوران در نظر می‌گیرید، بیشتر باشد، به همان میزان فرصت ارائه خدمات، امکانات و سرویس‌دهی بهتر را خواهید داشت.

وجود رقبای بسیار در این حوزه، عاملی برای نیاز به سرمایه بیشتر برای رقابت موفقیت آمیز است. البته در برخی موارد هم می‌توان با استفاده از راهکارهای هوشمندانه، به نتیجه ایده‌آل و دلخواه رسید. برآورد کردن هزینه‌های مختلف به شما در روند مدیریت امور مالی کمک خواهد کرد.

انتخاب مکان و محل رستوران

رستوران داری در میان مشاغل وابسته به مکان قرار می‌گیرد و بالطبع نیاز به یک بستر فعالیتی مناسب دارد. از این رو برای محل قرارگیری رستوران، می‌توانید مناطقی را لحاظ کنید که از شرایط ایده‌آلی برخوردار هستند و قابلیت دسترسی گسترده‌ای دارند.

در خصوص انتخاب محل قرارگیری رستوران، باید آمار جمعیتی را بررسی کرده و مطمئن شوید محله مورد نظر شما جمعیت کافی و ایده‌آل را داشته باشد. به علاوه در این روند لازم است به فاصله خود با رقبا توجه کنید و با بررسی شرایط آن‌ها، تصمیم بگیرید که محل مد نظر خود را انتخاب کنید یا نه!

انتخاب نام و برندینگ

انتخاب نام و یک لوگوی مناسب برای رستوران، از جمله فاکتورهایی است که عموما در وهله اول افراد را درگیر خود می‌کند! انتخاب نام می‌تواند با توجه به فاکتورهای مختلف و مرتبط صورت بگیرد. نکته مهم در رابطه با انتخاب نامی متناسب با حوزه فعالیتی شما خواهد بود. نام‌های به یادماندنی همراه با طراحی لوگو، به کسب‌وکار شما هویت می‌بخشند.

از طرفی مسئله قابل توجهی که برای هر کسب‌وکاری می‌تواند سبب موفقیت و ایجاد مخاطب شود، مربوط به بحث برندینگ است. تبلیغات با تم‌های تبلیغاتی درست و مناسب در کنار بهره‌گیری از هویت بصری برند، سبب جلب هر چه بیشتر توجه افراد خواهد شد.

ایجاد یک منو با طراحی درست، در کنار دیگر فاکتورهای گرافیکی و هویتی برند شما قرار می‌گیرد. به علاوه لازم به ذکر است که در این مسیر باید در راستای ثبت نام برند خود بکوشید تا به این وسیله مشتریان ثابتی پیدا کنید.

استخدام پرسنل رستوران و آشپز‌ها

به منظور ارائه خدمات، لازم است کارکنان آموزش دیده‌ای را برای خدمات رسانی در رستوران استخدام کنید. رفتار و برخورد درست پرسل در کنار مهارت‌های خدمات رسانی آن‌ها، می‌تواند عاملی برای ایجاد مشتریان دائمی باشد. از جهتی به منظور انجام وظیفه اصلی رستوران، نیاز به آشپزهایی ماهر خواهید داشت که سبب موفقیت شما در مقابل رقبا شوند. کیفیت غذا از اصلی‌ترین دلایل برای انتخاب یا حتی عدم انتخاب یک رستوران توسط مشتریان به شمار می‌رود. در نتیجه نمی‌توانید هر کسی را به عنوان آشپز استخدام کنید. برگزاری یک آزمون عملی و بررسی کامل سوابق، از الزامات استخدام آشپز است که نمی‌توان نادیده گرفت.

تهیه تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری

گام مهم دیگر در روند راه اندازی رستوران، مربوط به تهیه تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است. منظور از تجهیزات سخت‌افزاری عموما صندوق فروشگاهی، سفارش‌گیر اندروید، کیوسک سفارش‌گیر و پرینتر حرارتی است. از طرفی هم می‌توان از نرم افزار رستوران برای این کسب‌وکار بهره گرفت.

با توجه به اینکه طی سال‌های اخیر بسیاری از رستوران‌ها و کافه‌ها، از منوهای آنلاین و سفارش‌گیری آنلاین بهره گرفته‌اند، با در نظر داشتن بودجه لازم، می‌توان از این سیستم برای خدمات مذکور بهره گرفت. این شیوه می‌تواند با کاهش نیروی کار، به کاهش هزینه‌های مربوط به حقوق کارکنان کمک کند.

توجه داشته باشید که بخشی از هزینه‌ها و بودجه‌ها، به این قسمت اختصاص داده می‌شود. از این رو بودجه و حتی ابعاد فعالیتی شما، در نیاز یا عدم نیاز به این تجهیزات موثر واقع خواهد شد. در صورتی که هدف شما راه‌ اندازی رستوران کوچک، همراه با یک منو محدود باشد، بالطبع نه نیازی به نیروی کار چندان زیاد دارید و نه لازم است هزینه‌های هنگفتی را برای تهیه تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری صرف کنید.

انتخاب منو

در مرحله بعد باید متناسب با شرایط، گزینه‌های مربوط به منوی رستوران را تعریف کنید. انتخاب منویی جذاب با گزینه‌های متنوع، سبب گستردگی هر چه بیشتر مشتریان شما خواهد شد. توجه داشته باشید که تنوع و تعدد در غذاهای مطرح در منو، نباید سبب کاهش کیفیت آن‌ها شود؛ به طوری که داشتن یک منوی محدود از غذاهایی خوشمزه و باکیفیت، می‌تواند بارها بهتر از تنوع در غذاهای بی‌کیفیت باشد.

اینجاست که توانایی آشپز اهمیت پیدا کرده و عامل موثر در روند عملکرد رستوران شما به شمار می‌رود. البته ناگفته نماند که استفاده از مواد اولیه باکیفیت هم در طعم غذاها به طور گسترده‌ای ایفای نقش می‌کند.

بازاریابی

در روند بازاریابی و تبلیغات، هدف جذب مشتری و جلب توجه مخاطب است. از این رو لازم است با ابزارهای تبلیغاتی و نحوه بازاریابی آشنایی پیدا کنید. امروزه تبلیغات به شکل‌های مختلفی صورت می‌گیرند و می‌توانند شیوه‌های متفاوتی داشته باشند. از جمله رایج‌ترین شیوه‌هایی که می‌تواند در زمان کمتر به بازدهی بیشتر کمک کند، مربوط به تبلیغات آنلاین در فضای مجازی است. از این رو با تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی از طریق افراد مشهور و اینفلوئنسرها، می‌توانید به معرفی کسب‌وکار خود کمک کنید.

تبلیغات دارای شیوه‌های متنوع و متعددی هستند. نکته مهم در انتخاب شیوه تبلیغاتی درست در راستای جلب توجه مخاطبان است. به‌ علاوه باید خلاقیت را هم در این مسیر لحاظ کنید. خلاقیت در تبلیغات، سبب حفظ نام و برند شما در ذهن مخاطب خواهد شد. از این رو لازم است این روند را به افراد فعال در زمینه‌های گرافیکی و تبلیغاتی بسپارید.

مجوزهای لازم رستوران

در رابطه با رستوران‌، مجوزهای مختلفی مطرح می‌شود که کسب آن‌ها باعث افزایش اعتبار رستوران خواهد شد. این مجوزها عموما شامل انواعی هستند که نحوه عملکرد رستوران را بیان می‌کنند. برخی از انواع مجوزهایی که می‌توان به عنوان انواع ضروری برای رستوران داری لحاظ کرد، شامل مواردی هستند که در ادامه ذکر شده است:

  • جواز کسب رستوران
  • مجور برند رستوران
  • مجوز بهداشت
  • مجوز سلامت کارکنان
  • گواهی مالیات بر ارزش افزوده

توجه داشته باشید که لازم است برای اخذ این دسته از مجوزها و حتی مجوزهای دیگر که بسته به خدمات رستوران مطرح می‌شوند، هزینه‌ای جداگانه لحاظ کنید. با این حال باید در نظر داشته باشید که پرداخت این هزینه‌ها می‌تواند از پرداخت جریمه جلوگیری کند‌.

هزینه‌های راه اندازی رستوران

حال که با مراحل راه‌ اندازی رستوران کوچک آشنا شدید، طبیعتا در جریان برخی از هزینه‌های این روند هستید؛ اما باید گفت هزینه‌های رستوران داری می‌تواند بسیار گسترده‌تر باشد و تا مدتی تداوم پیدا کنند. به طور کلی این هزینه‌ها در مواردی که در ادامه مطرح شده، توسعه پیدا می‌کنند‌:

  • هزینه مکان
  • هزینه‌های جانبی نظیر آب و برق و گاز
  • هزینه دکوراسیون
  • هزینه تجهیزات آشپزخانه و صنعتی
  • هزینه مواد اولیه
  • هزینه حقوق پرسنل
  • هزینه تبلیغات

شرکت‌های مشاوره در زمینه راه‌اندازی رستوران، می‌توانند به شما در روند اطلاع دقیق از بابت هزینه‌های راه‌ اندازی رستوران در موارد ذکر شده، کمک کنند‌. فراموش نکنید که مدیریت بودجه و سرمایه اولیه، نیازمند برخورداری از اطلاعات دقیق از بابت فاکتورهای قیمتی خواهد بود.

نکات مهم در راه اندازی رستوران

با توجه به اینکه امروزه افراد بسیاری رستوران داری را برای درآمدزایی خود انتخاب می‌کنند، می‌توان گفت رقبای متعددی در این حوزه برای افراد ایجاد می‌شود. از این رو لازم است ایده‌های جدیدی را به منظور جلب توجه مخاطبان امتحان کنید.

از آنجایی که تقاضا برای فعالیت در این عرصه به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است و بسیاری از آن‌ها نتوانسته‌اند بازدهی خوبی داشته باشند، افراد نسبت به راه اندازی این کسب‌وکار ناامید می‌شوند. این در حالی است که نحوه عملکرد افراد با توجه به شرایطی که دارند، متفاوت خواهد بود. در نتیجه نمی‌توان با مقایسه‌های نابه‌جا، مسیر را محدود کرد.

در واقع باید به این نکته توجه داشته باشید که رستوران یک تجارت گسترده بوده که در بازه زمانی نسبتا طولانی‌ای به بازدهی می‌رسد. در این صنعت نباید عجول بود و از همان ابتدا انتظارات بیش‌ازحد داشت. با این توصیف، می‌توان دریافت که چرا بسیاری از افراد در حوزه رستوران داری با شکست مواجه شدند؛ به یاد داشته باشید که صبر و حوصله مهم‌ترین فاکتور در روند نتیجه‌گیری به شمار می‌رود.

بهره‌گیری از کمک یک مشاور، از جمله فاکتورهایی است که نه تنها برای فعالیت در حوزه رستوران‌ داری، بلکه برای هر شیوه فعالیتی و تجاری‌ ایفای نقش می‌کند. در صورتی که در حوزه مورد بحث تازه‌کار هستید، لازم است در ابتدای مسیر، از راهنمایی یک مشاور بهره بگیرید.

از دیگر پارامترهایی که لازم است در میان نکات راه‌ اندازی رستوران کوچک لحاظ کنید، سرمایه‌گذاری به‌جا است. شما نمی‌توانید با کیفیت غذای پایین، فضای نامناسب، امکانات و خدمات ضعیف و مواردی از این دست، مخاطبان خود را نسبت به محل کارتان مشتاق کنید. تمامی این فاکتورها تحت تاثیر سرمایه و بودجه اولیه شما مطرح می‌شوند.

هر چه کیفیت خدمات و امکانات شما بیشتر باشد، طبیعتا شانس بیشتری در ثبات مشتریان خود خواهید داشت. فضای داخلی رستوران‌ها و غذاخوری‌ها، بسته به سبک‌های مختلف دیزان و طراحی داخلی، می‌تواند عاملی برای محدود کردن مشتریان شما به یک رنج سنی خاص باشد. این شما هستید که انتخاب می‌کنید چه کسانی به رستوران شما بیایند.

از آنجایی که رستوران‌ها بیشتر دارای تم خانوادگی هستند، و کافه‌ها به پاتوق نوجوانان تبدیل شده‌اند، نمی‌توانید با یک دیزاین شلوغ، سن مشتریان خود را کاهش دهید. فضای رستوران باید حس آرامش را به افراد القا کند. در نتیجه بهره‌گیری از کمک یک فرد متخصص در حوزه دیزاین، می‌تواند به تناسب فضا و کارکرد آن کمک کند.

به طور کلی مشاور می‌تواند بهترین و موثرترین راه را به شما نشان داده و به سهولت تمامی فرآیندهای مطرح شده کمک کند.